Bericht aan en/of van de gemeente Molenlanden (4)

Per 1 juli: 1,5 meter blijft norm

Op woensdag 24 juni vertelden premier Rutte en minister De Jonge op televisie over corona en de nieuwe regels. Het gaat om regels voor binnen en buiten per 1 juli 2020. De lang gewenste versoepelingen zijn er gekomen. Hieronder delen wij de meest relevante informatie hierover vanuit de Rijksoverheid. Zoals uw wellicht weet zullen alle 25 Veiligheidsregio’s in Nederland deze veranderingen weer gaan vertalen naar de eigen regionale noodverordening. Voor Molenlanden gaat het dan om de Veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid. Formeel gaat die nieuwe noodverordening in werking treden nadat deze is ondertekend (een bevoegdheid die ligt bij de burgemeester van de gemeente Dordrecht als voorzitter van onze Veiligheidsregio). Dat is de route.  

Deze versoepelingen geven op de meeste punten voldoende helderheid. Wij snappen heel goed dat iedereen direct met de versoepelingen aan de slag wil gaan. Onze vraag is om hier verstandig mee om te gaan. Komen er nog aanvullingen en/of richtlijnen vanuit de nieuwe noodverordening dan gaan we u hierover natuurlijk informeren.  

Informatie vanuit de Rijksoverheid:
Uitzonderingen op de 1,5 meter afstand.
Er gelden uitzonderingen op de 1,5 meter afstand voor kinderen en jongeren:

 • Mensen uit 1 huishouden hoeven geen 1,5 meter afstand te houden van anderen.
 • Kinderen tot en met 12 jaar hoeven geen 1,5 meter afstand te houden van anderen.
 • Jongeren tot 18 jaar hoeven bij elkaar geen 1,5 meter afstand te houden. Ze moeten wel 1,5 meter afstand houden van volwassenen.  

Spelregels voor sport in het kort
In het kort de spelregels voor het sporten: 

 • Per 1 juli is zowel binnen- als buitensport weer toegestaan. Binnensport accommodaties, waaronder sportscholen mogen hun deuren weer openen. Er mag weer binnen worden gesport door alle doelgroepen in alle takken van sport. 
 • Voor alle leeftijdsgroepen geldt dat zij normaal spelcontact mogen hebben. Tijdens trainingen en wedstrijden hoeft bij contactsporten geen 1,5 meter afstand te worden gehouden.
 • Voorafgaand en na afloop van de sportbeoefening dienen sporters van 18 jaar en ouder wél 1,5 meter afstand tot elkaar te houden, waaronder in de kleedkamers en in de kantines die ook per 1 juli weer open mogen.
 • Kleedruimtes en toilet- en douchevoorzieningen van sportaccommodaties zijn weer open.
 • Geforceerd stemgebruik langs het veld, zoals schreeuwen en spreekkoren, is niet toegestaan.   

Wedstrijden en toernooien:
Zijn wedstrijden en toernooien weer toegestaan?

 • Per 1 juli zijn wedstrijden, toernooien en evenementen  weer toegestaan, zowel binnen als buiten. Hierbij mag publiek aanwezig zijn.
 • Daarbij geldt dat toeschouwers 1,5 meter afstand tot elkaar moeten houden. In beginsel mogen er buiten maximaal 250 toeschouwers bijeen zijn. En binnen maximaal 100 personen.

Daarnaast dienen de hygiëneregels van het RIVM gevolgd te worden. 

 • Heb je klachten? Blijf thuis en laat je testen.
 • Houd 1,5 meter afstand (uitzondering tijdens het sporten).
 • Vermijd drukte.  
   

Met vriendelijke groet,  

Gerold den Haan
Team Mens en Samenleving
Adviseur Sport en Onderwijshuisvesting
Gemeente Molenlanden
T 06 31 75 21 16 W

www.molenlanden.nl

Vragen?

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

+31 184 682 991

Address

Vletstraat 9
2957 GH Nieuw Lekkerland

KVK-nummer

40321479